Ευρώπη

Η Ευρώπη σχηματίζει την δυτικότερη χερσόνησο της Ευρασίας και χωρίζεται από την Ασία από τα Ουράλια και τον Καύκασο,τον ποταμό Ουράλη, την Κασπία και Μαύρης Θάλασσα, τα Δαρδανέλια και το Αιγαίο.
Η Ευρώπη συνορευει στα βόρει με τον Αρκτικό Ωκεανό, τον Ατλαντικό στα δυτικά, τη Μεσόγειο στα νότια, και τη μαύρη θάλασσα προς τα νοτιοανατολικά.
Η Ευρώπη καλύπτει περίπου 10,180,000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Περιλαμβλανη 50 χώρες οπου η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη τόσο σε έκταση όσο και σε πληθυσμό, καταλαμβάνοντας το 40% της Ηπείρου και η πόλη του Βατικανού είναι η μικρότερη. Η Ευρώπη είναι η τρίτη πολυπληθής Ήπειρος μετά από την Ασία και την Αφρική, με πληθυσμό 733 εκατομμύριο ή περίπου το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Η Ευρώπη, ιδιαίτερα την αρχαία Ελλάδα, είναι η γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού. Έπαιξε κυρίαρχο ρόλο στις παγκόσμιες υποθέσεις, από τον 15ο αιώνα και μετά, ειδικά μετά την έναρξη της αποικιοκρατίας. Μεταξύ του 16ου και του 20ού αιώνα, ευρωπαϊκά έθνη ελεγχαν κατά καιρούς την Αμερική, την Αφρική, την Ωκεανία και μεγάλα τμήματα της Ασίας. Το 1900, το μερίδιο της Ευρώπης στον παγκόσμιο πληθυσμο ήταν 25%.
Οι δύο παγκόσμιοι πολεμοι επικεντρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό την Ευρώπη, συνέβαλαν σημαντικά στην μείωση της δυτικής ευρωπαϊκής κυριαρχίας στις παγκόσμιες υποθέσεις από τα μέσα του 20ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, η Ευρώπη ήταν διαιρεμένη κατά μήκος του σιδηρού παραπετασματος μεταξύ του ΝΑΤΟ στη Δύση και και του Συμφωνου της Βαρσοβίας στην Ανατολή. Η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση οδήγησε στο σχηματισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Δυτική Ευρώπη. Πηγη Βικιπεδια.

ευρωπη

χαρτης ευρωπης

Κατηγορίες