Χαρτης Αυστριας

Η Αυστρια ειναι ομοσπονδη Δημοκρατια της κεντρικης Ευρώπης.
Επιφανεια: 83.859 τ.χλμ.
Πληθυσμος: 7.812.000 κατ.
Πρωτεύουσα: Βιεννη.
Γλώσσα: Γερμανικη.
Θρησκεια: Καθολικη (90%) και προτεσταντικη.
Νομισμα: ΕΒΡΩ.
Σύνορα: Συνορεύει με την Τσεχοσλοβακια στα βορεια, με τη Γερμανια βορεια και βορειο-δυτικα, με την Ελβετια και το Λιχτενσταιν στα δυτικα, με την Ιταλια και τη Σλοβενια στα νοτια και με την Ουγγαρια και τη Σλοβακια στα ανατολικα.
Πολιτευμα: Η Αυστρια συντιθεται απο 9 ομοσπονδα κρατη (Bundeslander). Τη νομοθετικη εξουσια ασκει το Κοινοβούλιο, το οποιο αποτελειται απο το Εθνικο Συμβούλιο και το Ομοσπονδιακο Συμβούλιο. Η εκτελεστικη εξουσια ασκειται απο το Υπουργικο Συμβούλιο, του οποιου προΐσταται ο Καγκελαριος. Αρχηγος του Κρατους ειναι ο Προεδρος της Δημοκρατιας, που εκλεγεται καθε εξι χρονια με απ’ ευθειας καθολικη ψηφοφορια.

Η Αυστρια ειναι μια χώρα κυριως ορεινη. Πανω απο το 70 % της περιοχης αποτελειται απο τη βορειοανατολικη πλαγια του συστηματος των αλπεων. Το υπολοιπο τμημα αποτελειται απο λοφους και πεδιαδες της λεκανης του Δούναβη και απο το δυτικο ακρο του παννονικού βαθυπεδου. Στο βορειο τμημα της χώρας κυριαρχούν οι ορεινοι ογκοι των αλπεων, αποτελούμενοι απο ιζηματογενη πετρώματα, κυριως ασβεστολιθικα. Απο ανατολη προς δύση βρισκονται οι Βαυαρικες αλπεις και οι αλπεις του Ζαλτσμπουργκ και ανατολικα της κοιλαδας του Ενς, οι Αυστριακες Προαλπεις. Το κεντρικο τμημα αποτελειται απο τις ανατολικες αλπεις, οπου βρισκονται και οι ψηλοτερες κορυφες: Γκροσγκλοκνερ (3.797 μ.) και Βιλντσπιτζε (3774 μ.). Στο νοτο υψώνονται οι νοτιες ασβεστολιθικες Προαλπεις. Κλιμα: Το κλιμα ειναι ηπειρωτικού τύπου με καθαρα αλπικα χαρακτηριστικα στα ψηλοτερα σημεια. Οι βροχοπτώσεις (800-1.200 mm ετησιως) καταγραφονται κυριως τους καλοκαιρινούς μηνες. Υδρογραφια: Ο μονος μεγαλος πλωτος ποταμος ειναι ο Δούναβης, που διασχιζει την βορεια Αυστρια απο τα δυτικα προς τα ανατολικα για 345 χλμ. Κύριοι παραποταμοι του ειναι ο Ινν, ο Τραουν και Δραβος.Πληθυσμος: Η πυκνοτητα του πληθυσμού ειναι χαμηλη στις περιοχες των αλπεων και σχετικα υψηλοτερη στην ανω και Κατω Αυστρια. ενα πεμπτο του πληθυσμού ειναι συγκεντρωμενο στην πρωτεύουσα Βιεννη. Οικονομια: Μεγαλο μερος του εθνικού εισοδηματος προερχεται απο τη βιομηχανια, ενώ η γεωργια δεν ευνοειται απο τον ορεινο χαρακτηρα της περιοχης. Μονο το 18% του εδαφους καλλιεργειται (πατατες, σιταρι, κριθαρι, σικαλη), ενώ το 24% καλύπτεται απο βοσκοτοπους και το 38% απο δαση. Οι πηγες του εδαφους (σιδηρος, πετρελαιο, λιγνιτης, μαγνησιο) εφοδιαζουν τις βιομηχανιες σιδηρουργιας (αυτοκινητοβιομηχανιες) και τις χημικες βιομηχανιες. Συγκοινωνιες: Το σιδηροδρομικο δικτυο καλύπτει 5.800 χλμ. Ανεπτυγμενη ειναι και η πλωτη συγκοινωνια του Δούναβη. Η Βιεννη αποτελει σημαντικο κομβο εναεριων μεταφορών.

αυστρια χαρτης

χαρτης αυστριας

Κατηγορίες