Το εδαφος της Ισπανίας, αποτελείται απο ενα υψίπεδο, με μεσο ορο ύψους 600-1000 μ. Το υψίπεδο περιορίζεται απο τους ορεινούς ογκους των Κανταβρικών Ορών και των Πυρηναίων στα βορεια, τα Ιβηρικα ορη στα ανατολικα και τη Σιερρα Μορενα στα νοτια, με τις παραλληλες οροσειρες Σιερρα ντε Γκρεδος, Σιερρα ντε Γκουαδαλούπε, και τα ορη του Τολεδου. Οι νοτιες ακτες προς την Μεσογειο Θαλασσα διασχίζονται απο τα Βετικα ορη και το νοτιοτερο σημείο, είναι η Σιερρα Νεβαδα, με την υψηλοτερη κορυφή 34778 μ.Β Κλίμα: Στο εσωτερικο της χώρας το κλίμα είναι ηπειρωτικο με ζεστα καλοκαίρια και κρύους χειμώνες. Η κανταβρική ορεινή περιοχή χαρακτηρίζεται απο ήπιο ωκεανιο κλίμα με αφθονες βροχοπτώσεις. Τα παραλια της Μεσογείου χαρακτηρίζονται απο μεσογειακο κλίμα, ενώ τελος στην περιοχή της Ανδαλουσίας το κλίμα είναι υποτροπικο με πολύ ζεστα καλοκαίρια και σπανιες βροχοπτώσεις. Γ Υδρογραφία: Οι περισσοτεροι ποταμοί πηγαζουν απο το κεντρο του οροπεδίου και εκβαλλουν δυτικα στον Ατλαντικο ωκεανο Ταγο, Ντονερο, Γκουντιανα και Γκουανταλκιβίρ. Στην Μεσογειο θαλασσα εκβαλλουν οι ποταμοί εμπρο, Τζουκαρ και Γκουανταλαβιαρ.

Πληθυσμος και πολεις: Η Ισπανία δεν είναι τοσο πυκνοκατοικημενη σε καποιες περιοχες οπως η Λεον, η Εστρεμαδούρα και η Αραγονία, ενώ αλλες περιοχες είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημενες οπως η Γαλικία, η Καταλανία, η Αστουρία, οι Βασκικες Επαρχίες, η Ναβαρα και οι παρακτιες περιοχες. Ο αριθμος γεννήσεων είναι ιδιαίτερα αυξημενος αλλα ισοσταθμίζεται με τις μεταναστεύσεις πολλών Ισπανών προς την Αμερική και αλλες Ευρωπαϊκες χώρες. Υπαρχουν σημαντικες οικονομικες αντιθεσεις απο περιοχή σε περιοχή, οι οποίες καθορίζουν και τις εθνικες και γλωσσικες αντιθεσεις. Οι κυριοτερες πολεις εκτος απο την Μαδρίτη που αποτελεί πολιτικο και διοικητικο κεντρο του κρατους, είναι η Βαρκελώνη, Βαλεντσια, Μπιλμπαο, Σαραγοσα, Λας Παλμας και Σαντα Κρουζ της Τενερίφης.

Οικονομία: Ιδιαίτερα αναπτυγμενη είναι η γεωργία, και αυτο εξαιτίας των τεραστιων καλλιεργήσιμων εκτασεων και της ύπαρξης μεγαλων τσιφλικιών. Καλλιεργούνται κυρίως δημητριακα σιταρι, κριθαρι, καλαμποκι, και ρύζι, αλλα και πατατες, αμπελια και ελαιοδεντρα. Γι’ αυτο το λογο η Ισπανία κατεχει την τρίτη θεση στην εξαγωγή κρασιού και ελαιολαδου. Καλλιεργούνται επίσης ζαχαροτευτλα, βαμβακι, ζαχαροκαλαμα και οπωρικα. Η κτηνοτροφία κατεχει σημαντική θεση στην οικονομία, με 24 εκατ. προβατων τα πρώτα στον κοσμο, αιγών βοοειδών 5 εκατ. κεφαλια, καθώς και μουλαριών και γαϊδαρων. Αποκλειστικοτητα της Ισπανίας είναι η εκτροφή ταύρων που προορίζονται για ταυρομαχίες. Σημαντική πλουτοπαραγωγική πηγή είναι και η αλιεία τονοι, αντσούγιες, σαρδελες.

Το υπεδαφος είναι πλούσιο σε ορυκτα αναμεσα στα οποία σίδηρος Αστουρία, μολυβδος, ψευδαργυρος, ανθρακας, θείο, μερκούριο, πετρελαιο, τουνγκστενιο, αντιμονιο, βωξίτης και τιτανιο. Αναπτυγμενη αρκετα είναι η βιομηχανία μεταλλουργίας Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Μπιλμπαο, Σαραγοσα με την παρουσία διαφορων εταιριών αυτοκινήτων Φίατ, Ρενώ, Κραισλερ, Φορντ. Υπαρχουν επίσης ναυπηγικες Βαρκελώνη, Μπιλμπαο, αεροναυπηγικες Σεβίλλη και σιδηροδρομικες εγκαταστασεις Βαρκελώνη. Ιδιαίτερα αναπτυγμενη είναι η βιομηχανία ειδών διατροφής, πετρελαιοχημικών, χημικών φωσφορικα λιπασματα, πλαστικες ύλες, φαρμακευτικών προϊοντων, υφαντουργίας και υαλουργίας. Τελος πλουτοπαραγωγική πηγή για την Ισπανία είναι ο τουρισμος, αφού η Ισπανία διαθετει πολύ καλή ξενοδοχειακή οργανωση, κυρίως στην Ανδαλουσία και τις μεσογειακες παρακτιες περιοχες.

Χαρτης Ισπανιας

Χαρτης Ισπανιας

Δημοσιεύτηκε στο ΕΥΡΩΠΗ

Κατηγορίες